“De enorme diversiteit aan processen maakt mijn werk uitdagend”

Ronald - Adviseur informatiebeveiliging en privacy

Van het bankwezen naar de gemeente: die ommezwaai maakte Ronald Vollenberg. Sinds 2018 is hij adviseur informatiebeveiliging voor alle afdelingen binnen de gemeente Zevenaar. “Na jaren in de financiële dienstverlening wilde ik een compleet nieuwe branche ontdekken”, aldus Ronald. “De activiteiten van de gemeente zijn divers en soms complex. Ik ben continu bezig met ontwikkeling.”

Bericht “De enorme diversiteit aan processen maakt mijn werk uitdagend” bekijken
 

Van corporate naar gemeente

“Ik kwam voorheen nooit bij de gemeente”, vertelt Ronald. “Daardoor had ik niet zo’n goed beeld bij de dienstverlening naar inwoners. Werkt een overheidsorganisatie nu heel anders dan een corporate? Daar was ik benieuwd naar. Bij mijn vorige werkgever  was er altijd duidelijke koers uitgezet door een directie en gaan veranderingen sneller. In deze nieuwe omgeving kreeg ineens te maken met het politieke element wat een hele andere invulling kan geven aan de koers van een organisatie. De diversiteit van de gemeentelijke processen verbaasde me op een positieve manier: de familiaire sfeer binnen Zevenaar bevalt me erg goed. Ik kan zo bij iedereen binnenlopen iedereen is heel toegankelijk.”

Honderden processen

Ronald heeft twee aandachtsgebieden als adviseur: informatiebeveiliging en privacy. “Ik houd toezicht op de uitvoering van de privacywetgeving en geef advies over de informatiebeveiliging binnen processen en systemen. Daarnaast kijk ik of iedereen binnen de organisatie veilig en omgaat met informatie. Belangrijk, want we bewaren heel veel gegevens van inwoners. Ik ben een echte procesman: ik help mensen graag bij het inrichten van informatieveiligheid en privacy binnen hun vakgebied. Dat kan hier goed, want we hebben honderden verschillende processen. Denk aan het verlenen van vergunningen of aanvragen van rijbewijzen, maar ook aan onze eigen bedrijfsvoering processen zoals bijvoorbeeld HR en de facilitaire diensten.”

Verder kijken

“Ik heb een brede, zelfstandige rol en vind mijn weg binnen de organisatie”, gaat Ronald verder. “Dat past bij me. Wel heb ik veel contact met collega’s van diverse afdelingen. Af en toe moet ik wel eens op de rem trappen, dat hoort ook bij mijn functie, uit enthousiasme gaan collega’s wel eens te snel. Dat enthousiasme maakt de samenwerking prettig. Ook mooi: je kijkt hier voorbij je eigen vakgebied. Ik word overal bij betrokken. Zoals bijvoorbeeld bij de lancering van een nieuwe website. De collega’s van deze afdeling wilden een nieuwe website. Is die veilig genoeg en aan welke eisen moet deze precies voldoen? Of neem een nieuwe applicatie voor digitaal aanvragen van een vergunning. Dan kijk ik ook mee.”

Digitalisering van diensten

“De gemeente is flink aan het doorontwikkelen als het gaat om de digitale dienstverlening”, merkt Ronald op. “Zo kunnen inwoners hun paspoort, rijbewijs en vergunning in de toekomst digitaal aanvragen. Daar liggen uitdagingen rondom informatiebeveiliging en privacy. Verder krijgen we steeds vaker te maken met het gebruiken data, artificial intelligence en algoritmes. Stel je voor dat een systeem zou bepalen of een inwoner wel of geen uitkering ontvangt. De mogelijkheden zijn er al, maar is het ook ethisch en veilig? Daarover denk ik mee. Deze technologische vraagstukken staan steeds vaker op de agenda. Een mooie kans om bij te dragen aan de toekomst van de gemeente.”

Afbeeldingen

 

Volg ons online 

            

 

 
Cookie-instellingen