“In een jaar heb ik al veel geleerd over ruimtelijke ordening in de praktijk”

Roos – groeide als trainee door naar junior beleidsmedewerker

Durf te vragen! Dat is een les die Roos van Aartsen tijdens haar eerste jaar bij de gemeente Zevenaar leerde. “Door veel te vragen, kun je hier in korte tijd veel kennis opdoen”, aldus Roos. Via het startersprogramma van Werken in Gelderland ging ze voor onze gemeente aan de slag in een combirol als junior projectleider én adviseur ruimtelijke ordening. “Het jaar vloog voorbij. Iedereen wil je helpen en is makkelijk te benaderen. Ik ben hier nog lang niet uitgeleerd, dus ik blijf en maak de stap naar beleidsmedewerker ruimtelijke ordening.”

Bericht “In een jaar heb ik al veel geleerd over ruimtelijke ordening in de praktijk” bekijken
 

 

De jongste zijn

Roos merkt nauwelijks dat ze een van de jongsten is binnen de organisatie. “Er is een leuke mix van jonge en ervaren collega’s. Dat heeft me positief verrast. Er is ook veel aandacht voor groei en ontwikkeling. Zo heb ik al een paar trainingen gevolgd via de Zevenaar Academie en heb ik regelmatig gesprekken met het afdelingshoofd over mijn ontwikkeling.” Ook de werksfeer vindt Roos prettig. “Iedereen is erg open, het contact is informeel en we lunchen gezellig samen in het grand café of maken een wandeling. Het valt me op hoe makkelijk het is om samen te werken. En iedereen helpt je graag!”

Op speeddate

Dát ze bij een gemeente wilde werken, wist Roos al snel. “Tijdens mijn stages voor de studie Planologie vond ik het contact met gemeentes erg boeiend. Bij een gemeente sta je dicht bij de inwoners en kun je maatschappelijk dus echt impact maken.” Maar ja, voor welke gemeente kies je? Om daar achter te komen, sloot Roos direct na haar studie aan bij het startersprogramma van Werken in Gelderland, samen met 28 andere trainees. Ze ging op ‘speeddate’ bij verschillende gemeentes en maakte zo kennis met de gemeente Zevenaar. “Het was van beide kanten een match!”

Tastbare projecten

Wat Roos direct aansprak aan onze gemeente, waren de boeiende projecten. “De herontwikkeling van vastgoedlocaties vind ik interessant. Bestaande gebouwen zoals scholen een nieuwe invulling geven, dat is toch mooi? Wel zijn het projecten met een lange doorlooptijd. Het duurt dus nog even voordat ik het resultaat zie van de plannen waaraan ik nu werk. Ik kijk er erg naar uit om dat te zien. Mijn werk is tastbaar en daarom bijzonder, ik kan straks letterlijk door een nieuwe omgeving lopen.”

Omgaan met belangen

Alle belangen waarmee je te maken krijgt bij ruimtelijke ontwikkelingen waren voor Roos wel even wennen. Politieke belangen, maar ook die van omwonenden. “Projecten kunnen soms best wat emoties losmaken. Daar goed mee omgaan leer je alleen in de praktijk. Hier krijg je ook goede hulp bij van collega’s. Ook leer je politieke sensitiviteit ontwikkelen. Uitdagend, maar veel met collega’s praten over wat je meemaakt, helpt.”

Voordelen van middelgrote gemeente

Ook het maatschappelijke aspect en de omvang van de gemeente spreken Roos aan. “Vanuit deze rol draag ik bij aan de enorme woningbouwopgave. En omdat je werkt voor een middelgrote gemeente heb je het voordeel dat er genoeg grote uitdagingen liggen waarmee je ook écht aan de slag kunt. Je vindt elkaar als collega’s makkelijk omdat de organisatie overzichtelijk is. Het is fijn dat je ook de ruimte krijgt om aan te geven welke beleidsonderwerpen je voorkeur hebben. Ik zit hier helemaal op mijn plek!”

Afbeeldingen

 

Volg ons online 

            

 

 
Cookie-instellingen